Fødselsfotografering

Dette er en type fotografering som har vært populær i USA en god stund, og som nå er på full fart inn som et anerkjent tilbud også i Norge. Johanna Grønneberg og Sigrid Bonde Tusvik er blant kvinnene som har banet vei og vist at fødsler ikke er tabu, men noe vakkert og naturlig. Leier du en fotograf til fødselen får du helt unike bilder fra det første møtet mellom foreldre og barn.

Fødselen av et barn står for de fleste foreldre som det aller største øyeblikket i livene deres. Som regel er det far som får ansvaret for kameraet på fødestua, noe som ikke alltid gir de bildene man drømte om på forhånd. De fleste fedre er så beveget at hvis de i det hele tatt husker å ta bilder, så er det med skjelvende hånd, og resultatet blir ofte uskarpe bilder og grelle farger. Ved å bruke en profesjonell fødselsfotograf får far frie hender til å gi mor den støtte og omsorg hun trenger, og begge foreldrene kan møte det lille barnet med hele seg fra første stund.

Jeg var den første norske fotografen som ble medlem av den internasjonale foreningen for profesjonelle fødselsfotografer, IAPBP (International Association of Professional Birth Photographers).

Slik foregår fødselsfotografering:

Foreldrene tar kontakt med fotografen omtrent midtveis i svangerskapet. En samtale i forkant av fotograferingen, hvor jeg blir kjent med den vordende mor og hennes ønsker og tanker om fotograferingen, er inkludert i prisen. Jeg anbefaler på det sterkeste at vi møtes ansikt til ansikt, slik at jeg ikke er en fremmed som dukker opp på fødestua.

Ved bestilling av fotografering setter jeg av to uker før og to uker etter termin. Da er jeg på vakt og har telefon, kamera og bil tilgjengelig 24/7. Jeg tar et depositum på 1.250 kr. for å holde av tid i kalenderen. Dette blir trukket fra den totale summen når jeg sender faktura.

Når fødselen er i gang (aktiv fase) ringer dere og gir beskjed. Jeg kommer på kort varsel.

Når jeg ankommer fødestua skjer alt på den fødendes premisser! Jeg har selv født fire barn og har stor respekt for den fødende og hennes følelser og behov. Jeg forholder meg til min oppgave som fotograf og opptrer så diskrét som mulig.

Fødselsfotografering inkluderer fotografering inntil to timer etter forløsning.

Ofte stilte spørsmål:

1. Tar du oppdrag over hele landet?

Som fødselsfotograf tar jeg i hovedsak oppdrag i Oslo og Akershus.

2. Hva skjer dersom du ikke rekker frem til fødselen?

Jeg booker aldri mer enn to fødselsfotograferinger pr. måned, for å være sikker på at fødslene ikke overlapper hverandre. Dersom det skjer noe uforutsett som gjør at jeg ikke kan stille opp som avtalt, får dere hele beløpet refundert, med unntak av 500 kroner som jeg tar for utgifter jeg hadde til møtet i forkant av fotograferingen. Går jeg glipp av fødselen fordi den skjedde for fort eller dere ikke ringte meg i tide får dere ingen refusjon, men to timers barselfotorafering i stedet, hjemme hos dere eller på sykehuset, i løpet av 48 timer etter fødselen.

3. Kan jeg bruke en fødselsfotograf hvis jeg skal ta keisersnitt?

Har du et planlagt keisersnitt må du først forhøre deg med sykehuset om de tillater fotograf på operasjonssalen. På en del sykehus er dette i orden. Er keisersnittet akutt er det lite sannsynlig at fotografen får være med inn. Det er imidlertid mange flotte øyeblikk å forevige etter forløsningen, og jeg blir gjerne værende på sykehuset for å ta bilder av det første møtet mellom foreldre og barn utenfor operasjonssalen.

4. Vil bilder fra min fødsel bli lagt ut på din hjemmeside?

Ja, jeg legger ut bilder fra fødsler på min hjemmeside og på min Facebookside. Du vil imidlertid få muligheten til å se gjennom alle bildene før jeg deler noen av dem og reservere bilder fra å bli vist offentlig.

5. Kan jeg bestille bare fotografering av babyen de første timene etter at den er født?

Du kan bestille en barselfotografering. Jeg kommer til sykehuset i løpet av 48 timer etter forløsningen og tar bilder av dere og barnet i de helt magiske første timene sammen.

6. Hvor mange bilder får vi?

Dere får alle bildene. Bildene leveres i høyoppløselig format og dere får alle rettigheter til privat bruk. Et utvalg av bildene leveres ferdig redigert, de fleste i sort/hvitt, noen i farger.

Ta gjerne kontakt hvis du ønsker å bestille fødselsfotografering eller hvis det er noe mer du lurer på!